Savvaļas augu virtuve
Grāmatā apkopotas 60 receptes atbilstoši četriem gadalaikiem atbilstošajiem pieejamiem savvaļas augiem. Visas receptes ir praktiski pārbaudītas un nepieciešamības gadījumā uzlabotas. Recepšu krājumā pārstāvētas uzkodas, zupas, pamatēdieni, deserti, dzērieni un konditorejas izstrādājumi. Katra recepte papildināta ar gatavā ēdiena attēlu.
Lai šī grāmata iedvesmo iepazīt ēdamo savvaļas augu jaunās garšas!
Recepšu saraksts
Maize, cepumi, kūkas
Maize ar balandām
Nātru bulciņas
Plāceņi ar zaļumiem
Plūškūkas
Sēklu kraukšķi
Sēklu standziņas
Sūreņu kūka
Uzkodas
Ceptas pienenes un māllēpes
Fritētas nātru lapas
Gurķu rullīši ar zaļo biezpienu
Karpačio
Kartupeļu čipsi ar sētložņu
Krāsainās siera bumbiņas
Maizītes ar nātru sēklam
Pavasara maizītes
Pavasara rullīši
Pavasara zaļumu pastēte
Siers ar zaļumiem
Salāti
Pieneņu salāti
Zaļumu salāti ar bulguru
Pavasara salāti
Zupas
Galinsogas zupa
Gaspačo
Nātru zupa
Rudens sakņu zupa
Deserti
Biezpiena sieriņi ar augu sīrupu
Cepti āboli ar biezpienu un mežrozīšu pildījumu
Mežrožu augļu parafē
Pankūkas ar biškrēsliņiem
Plūškoka ogu zupa
Saldējums ar sīrupiem
Vilkābeļu augļu krēms
Pamatēdieni
Balandu tīteņi
Burkāni ar egļu dzinumiem
Gārsu rīsi
Kartupeļu un zaļumu sacepums
Klimpas ar zaļumiem
Nātres ar olu mākonīti
Nātru kotletītes
Ravioli ar zaļumiem
Rudens sainīši
Spageti ar savvaļas zaļumu pesto
Zaļie makaroni ar salviju
Dzērieni
Egļu dzinumu smūtijs
Ozolzīļu kafija
Rudens liķieris
Pavasara bole
Našķi
Mežābeles augļu želejas konfektes
Priežu čiekuru sīrups
Skuju un mežrožu sīrups
Ziemas putiņas
Žāvētu augļu konfektes
Konservi u.c.
Garšaugu sāls
Gurķi ar skuju aromātu
Marinēti ziedpumpuri un sēklas
Mežrožu augļu ievārījums
Pelašķu sviests
Pesto
Plūškoka ogu ievārījums
Sēnes ar kadiķogām
Augu hidrolāti veselībai, labsajūtai un uzturam
Grāmatā apkopota informācija par visu, kas saistīts ar hidrolātiem, arī ar to
gatavošanu mājas apstākļos. Ir dots 80 augu raksturojums, to bioloģiski aktīvo vielu sastāvs, ārstnieciskā iedarbība, hidrolātu raksturojums, specifiskās lietošanas iespējas un ierobežojumi. Grāmata adresēta tiem, kas vēlas iepazīt savvaļas augu pasauli un kam ir interese par seno zināšanu izmantošanu mūsdienās, savvaļas augu hidrolātu gatavošanu un lietošanu.
Grāmatas saturs
Ievads
Hidrolātu vispārīgs raksturojums
Ieskats destilēšanas vēsturē
Augu destilēšanas process
Destilēšana mājas apstākļos
Bioloģiski aktīvo vielu sastāvs hidrolātos
Hidrolātu lietošanas daudzveidīgās iespējas
Augi, dabas pamatelementi un planētas
Augi no A līdz Z
Receptes
Ieteicamā literatūra
Rēķini galvā
Grāmata dod ieskatu galvas rēķinu teorijā, kā arī rēķinu praktiskajā lietošanā dažādās dzīves situācijās. Grāmatā ir vairākas nodaļas, kurās apkopoti 48 galvas rēķinu paņēmieni, to pamatojumi un vingrinājumi paņēmienu apguvei, kā arī kalendāra dienu noteikšana, ziņas par galvas rēķinu olimpiādēm Latvijā, Eiropā un pasaulē. Katrā nodaļā dota arī īsa informācija par galvas rēķinu paņēmienu vēsturi, iespēju robežās nodaļas papildinātas ar atbilstošu ilustratīvo materiālu, piem., ar gleznu reprodukcijām.
Grāmatas pielikumā ir kartītes ar vizualizētiem galvas rēķinu paņēmieniem un vingrinājumiem. Kartītes paredzētas darbam pāros vai grupās galvas rēķinu paņēmienu apguvei, atkārtošanai un nostiprināšanai. Grāmata un kartīšu komplekts adresēti kā skolēniem, tā pieaugušajiem (tajā skaitā arī senioriem) prāta attīstīšanai un mundras domāšanas uzturēšanai.
Grāmatas autore Vaira Kārkliņa ir pedagoģijas zinātņu doktore, Liepājas Universitātes Dabas un inženierzinātņu fakultātes docente, kuras darba pieredze matemātikas nozarē ir vairāk nekā 30 gadu garumā.
Savvaļas augu virtuve. Otrā grāmata
Ievads
Pavasara garšas
1. Lazdu granola
2. Pavasara salāti
3. Ķiplocenes smēriņš
4. Alkšņu krokants
5. Pavasara rullīši
6. Skuju smēriņš
7. Zaļā mērce
8. Gārsas pesto
9. Gārsas krekeri
10. Sautēta gārsa
11. Kļavziedu krēms
12. Nātru kūka
13. Nātru saldējums
14. Liepu krēms
15. Sūrenes kompots
16. Veģetārās kotletes
Vasaras garšas
1. Ceļtekas zupa
2. Omlete ar pelašķiem
3. Vasaras salāti
4. Dadža uzkoda
5. Dadža pica
6. Dadža kotletes
7. Vasaras sviestmaizes
8. Salāti ar virzu
9. Dārzeņi ar balandu
10. Balandu salāti
11. Balandu aukstā zupa
12. Maura kumelītes mafini
13. Madaras svaigais siers
14. Falafels
15. Piena želeja ar amoliņu
Rudens garšas
1. Biškrēsliņi ar āboliem
2. Biškrēsliņu pudiņš
3. Sēņu mērce ar sīkgalvīti
4. Sīkgalvītes salāti
5. Portobello ar sīkgalvīti
6. Mežrožu sīrups un biezenis
7. Mežrožu vitamīnu bumbiņas
8. Mežrožu augļu zupa
9. Zirgskābeņu braunijs
10. Zirgskābeņu zupa
11. Pīlādžu želeja
12. Pīlādžu pastila
13. Irbeņu pīrāgs
14. Irbeņu un ābolu marmelāde
15. Plūškoka ogu ledenes
16. Vībotnes zupa
17. Linsēklu majonēze
18. Linsēklu maizītes
19. Ozolzīļu smēriņš
20. Ozolzīļu saldā zupa
Savvaļas garšaugi un garšvielas
1. Ēdienu un dzērienu aromatizēšana
2. Etiķis ar garšaugiem un garšvielām
3. Garšaugu mērce
4. Garšaugu un garšvielu mērce dārzeņiem
5. Irbenes mērce
6. Mežrozīšu sinepes
7. Salātu mērce ar zaļumiem
8. Sēklu un eļļas mērces
9. Ābolu sinepju mērce
10. Kanādas zeltgalvītes etiķis
11. Savvaļas dārzeņu buljons
Savvaļas augu dzērieni
1. Daudzveidīgie augu dzērieni
2. Bitenes karstais dzēriens
3. Gārsas dzēriens
4. Kanādas zeltgalvītes ledus tēja
5. Ķeraiņu madaras dzēriens
6. Kosas dzēriens
7. Mežrožu kafija
8. Nātru smūtijs
9. Ozolu dzēriens
10. Pelašķu limonāde
11. Pīlādžu un bumbieru jogurts
12. Plūškoka ziedu sīrups
13. Smaržīgās madaras sīrups
14. Smiltsērkšķu oksimels
15. Mežrožu lassi
Savvaļas augu pulveri un milti
1. Augi konditorejas izstrādājumiem
2. Biezpiena plācenīši ar bumbieru miltiem
3. Buku radziņi
4. Ievogu cepumi
5. Ievogu kūka
6. Ievogu prjaņiki
7. Lazdu cepumi
8. Lazdu maize
9. Pankūkas ar ābolu miltiem
10. Priežu maize
11. Vībotnes pulveris
12. Vībotnes kūka
Savvaļas augu fermentēšana
1. Fermentēšanas process un metodes
2. Fermentēta gārsa
3. Fermentēti gārsu kātiņi
4. Fermentēti mežāboli
5. Fermentēta biešu sula ar ķimenēm
6. Fermentēta dārzeņu sula
7. Fermentēta malva
8. Fermentēta virza
9. Fermentētas koku lapas
10. Fermentēti kāposti ar pieneņu lapām
11. Fermentēts ziemas kvasiņš
12. Kimči ar gārsu
13. Maize ar dabīgo ieraugu
14. Mežrozīšu salsa
15. Plūškoka kvass
16. Riekstu smērsiers
17. Fermentēts riekstu siers