Savvaļas augu virtuve

Grāmatā apkopotas 60 receptes atbilstoši četriem gadalaikiem atbilstošajiem pieejamiem savvaļas augiem. Visas receptes ir praktiski pārbaudītas un nepieciešamības gadījumā uzlabotas. Recepšu krājumā pārstāvētas uzkodas, zupas, pamatēdieni, deserti, dzērieni  un konditorejas izstrādājumi. Katra recepte papildināta ar  gatavā ēdiena attēlu.

Lai šī grāmata iedvesmo iepazīt ēdamo savvaļas augu jaunās garšas! 

Recepšu saraksts

Maize, cepumi, kūkas
Maize ar balandām
Nātru bulciņas
Plāceņi ar zaļumiem
Plūškūkas
Sēklu kraukšķi
Sēklu standziņas
Sūreņu kūka

Uzkodas
Ceptas pienenes un māllēpes
Fritētas nātru lapas
Gurķu rullīši ar  zaļo biezpienu
Karpačio
Kartupeļu čipsi ar sētložņu
Krāsainās siera bumbiņas
Maizītes ar nātru sēklam
Pavasara maizītes
Pavasara rullīši
Pavasara zaļumu pastēte
Siers ar zaļumiem

Salāti
Pieneņu salāti
Zaļumu salāti ar bulguru
Pavasara salāti

Zupas
Galinsogas zupa
Gaspačo
Nātru zupa
Rudens sakņu zupa

Deserti
Biezpiena sieriņi ar augu sīrupu
Cepti āboli ar biezpienu un mežrozīšu pildījumu
Mežrožu augļu parafē
Pankūkas ar biškrēsliņiem
Plūškoka ogu zupa
Saldējums ar sīrupiem
Vilkābeļu augļu krēms

Pamatēdieni
Balandu tīteņi
Burkāni ar egļu dzinumiem
Gārsu rīsi
Kartupeļu un zaļumu sacepums
Klimpas ar zaļumiem
Nātres ar olu mākonīti
Nātru kotletītes
Ravioli ar zaļumiem
Rudens sainīši
Spageti ar savvaļas zaļumu pesto
Zaļie makaroni ar salviju

Dzērieni
Egļu dzinumu smūtijs
Ozolzīļu kafija
Rudens liķieris
Pavasara bole

Našķi
Mežābeles augļu želejas konfektes
Priežu čiekuru sīrups
Skuju un mežrožu sīrups
Ziemas putiņas
Žāvētu augļu konfektes

Konservi u.c.
Garšaugu sāls
Gurķi ar skuju aromātu
Marinēti ziedpumpuri un sēklas
Mežrožu augļu ievārījums
Pelašķu sviests
Pesto
Plūškoka  ogu ievārījums
Sēnes ar kadiķogām

Grāmata izpārdota!

Augu hidrolāti veselībai, labsajūtai un uzturam

Grāmatā apkopota informācija par visu, kas saistīts ar hidrolātiem, arī ar to
gatavošanu mājas apstākļos. Ir dots 80 augu raksturojums, to bioloģiski aktīvo vielu  sastāvs, ārstnieciskā iedarbība, hidrolātu raksturojums, specifiskās lietošanas iespējas un ierobežojumi. Grāmata adresēta tiem, kas vēlas iepazīt savvaļas augu pasauli un kam ir interese par seno zināšanu izmantošanu mūsdienās, savvaļas augu hidrolātu gatavošanu un lietošanu.

Grāmatas saturs

Ievads
Hidrolātu vispārīgs raksturojums
Ieskats destilēšanas vēsturē
Augu destilēšanas process
Destilēšana mājas apstākļos
Bioloģiski aktīvo vielu sastāvs hidrolātos
Hidrolātu lietošanas daudzveidīgās iespējas
Augi, dabas pamatelementi un planētas
Augi no A līdz Z
Receptes
Ieteicamā literatūra


Rēķini galvā

Grāmata dod ieskatu galvas rēķinu teorijā, kā arī rēķinu praktiskajā lietošanā dažādās dzīves situācijās. Grāmatā ir vairākas nodaļas, kurās apkopoti 48 galvas rēķinu paņēmieni, to pamatojumi un vingrinājumi paņēmienu apguvei, kā arī kalendāra dienu noteikšana, ziņas par galvas rēķinu olimpiādēm Latvijā, Eiropā un pasaulē.  Katrā nodaļā dota arī īsa informācija par galvas rēķinu  paņēmienu  vēsturi, iespēju robežās nodaļas papildinātas ar  atbilstošu ilustratīvo materiālu, piem., ar gleznu reprodukcijām.

Grāmatas pielikumā ir  kartītes ar vizualizētiem galvas rēķinu paņēmieniem  un vingrinājumiem. Kartītes paredzētas darbam pāros vai grupās  galvas rēķinu paņēmienu apguvei, atkārtošanai un nostiprināšanai. Grāmata un kartīšu komplekts adresēti kā skolēniem, tā pieaugušajiem (tajā skaitā arī senioriem) prāta attīstīšanai un mundras domāšanas uzturēšanai.

Grāmatas autore  Vaira Kārkliņa ir pedagoģijas zinātņu doktore,  Liepājas Universitātes  Dabas un inženierzinātņu fakultātes docente, kuras darba pieredze matemātikas nozarē ir vairāk nekā 30 gadu garumā. 


Savvaļas augu virtuve. Otrā grāmata

Ievads

Pavasara garšas

1.      Lazdu granola

2.      Pavasara salāti

3.      Ķiplocenes smēriņš

4.      Alkšņu krokants

5.      Pavasara rullīši

6.      Skuju smēriņš

7.      Zaļā mērce

8.      Gārsas pesto

9.      Gārsas krekeri

10.  Sautēta gārsa

11.  Kļavziedu krēms

12.  Nātru  kūka

13.  Nātru  saldējums

14.  Liepu krēms

15.  Sūrenes kompots

16.  Veģetārās kotletes

Vasaras garšas

1.      Ceļtekas zupa

2.      Omlete ar pelašķiem

3.      Vasaras salāti

4.      Dadža uzkoda

5.      Dadža pica

6.      Dadža kotletes

7.      Vasaras sviestmaizes

8.      Salāti ar virzu

9.      Dārzeņi ar balandu

10.  Balandu salāti

11.  Balandu aukstā zupa

12.  Maura kumelītes mafini

13.  Madaras svaigais siers

14.  Falafels

15.  Piena želeja ar amoliņu

Rudens garšas

1.      Biškrēsliņi ar āboliem

2.      Biškrēsliņu pudiņš

3.      Sēņu mērce ar sīkgalvīti

4.      Sīkgalvītes salāti

5.      Portobello ar sīkgalvīti

6.      Mežrožu sīrups un biezenis

7.      Mežrožu vitamīnu bumbiņas

8.      Mežrožu augļu zupa

9.      Zirgskābeņu braunijs

10.  Zirgskābeņu zupa

11.  Pīlādžu želeja

12.  Pīlādžu pastila

13.  Irbeņu pīrāgs

14.  Irbeņu un ābolu marmelāde

15.  Plūškoka ogu ledenes

16.  Vībotnes zupa

17.  Linsēklu majonēze

18.  Linsēklu maizītes

19.  Ozolzīļu smēriņš

20.  Ozolzīļu saldā zupa

Savvaļas garšaugi un garšvielas

1.      Ēdienu un dzērienu aromatizēšana

2.      Etiķis ar garšaugiem un garšvielām

3.      Garšaugu mērce

4.      Garšaugu un garšvielu mērce dārzeņiem

5.      Irbenes mērce

6.      Mežrozīšu sinepes

7.      Salātu mērce ar zaļumiem

8.      Sēklu un eļļas mērces

9.      Ābolu sinepju mērce

10.  Kanādas zeltgalvītes etiķis

11.  Savvaļas dārzeņu buljons

Savvaļas augu dzērieni

1.      Daudzveidīgie augu dzērieni

2.      Bitenes karstais dzēriens

3.      Gārsas dzēriens

4.      Kanādas zeltgalvītes ledus tēja

5.      Ķeraiņu madaras dzēriens

6.      Kosas dzēriens

7.      Mežrožu kafija

8.      Nātru smūtijs

9.      Ozolu dzēriens

10.  Pelašķu limonāde

11.  Pīlādžu un bumbieru jogurts

12.  Plūškoka ziedu sīrups

13.  Smaržīgās madaras sīrups

14.  Smiltsērkšķu oksimels

15.  Mežrožu lassi

Savvaļas augu  pulveri un milti

1.      Augi konditorejas izstrādājumiem

2.      Biezpiena plācenīši ar bumbieru miltiem

3.      Buku radziņi

4.      Ievogu cepumi

5.      Ievogu kūka

6.      Ievogu prjaņiki

7.      Lazdu cepumi

8.      Lazdu maize

9.      Pankūkas ar ābolu miltiem

10.  Priežu maize

11.  Vībotnes pulveris

12.  Vībotnes kūka

  Savvaļas augu fermentēšana

1.      Fermentēšanas process un metodes

2.      Fermentēta gārsa

3.      Fermentēti gārsu kātiņi

4.      Fermentēti mežāboli

5.      Fermentēta biešu sula ar ķimenēm

6.      Fermentēta dārzeņu sula

7.      Fermentēta malva

8.      Fermentēta virza

9.      Fermentētas koku lapas

10.  Fermentēti kāposti ar pieneņu lapām

11.  Fermentēts ziemas kvasiņš

12.  Kimči ar gārsu

13.  Maize ar dabīgo ieraugu

14.  Mežrozīšu salsa

15.  Plūškoka kvass

16.  Riekstu smērsiers

17.  Fermentēts riekstu siers